Туризам и угоститељство 2024
Студијски програм у поступку акредитације
Основне информације
- Назив студијског програма
- ОСС Туризам и угоститељство (180 ЕСПБ)
- Врста студија
- Основне струковне студије
- Стручни назив
- Струковни економиста (струк. екон.), у складу са Правилником о листи стручних, академских и научних назива. У додатку дипломи стоји стручни назив: струковни економиста – у области туризма и угоститељства. Ниво квалификације из НОКС-а је 6.1 С.
- Услови уписа:
- Право уписа остварује лице са претходно стеченим средњим образовањем у четворогодишњем трајању, положеним матурским испитом (општа, стручна или уметничка матура), рангирано у оквиру броја студената утврђеног у дозволи за рад. До почетка примене прописа који уређују општу, стручну или уметничку матуру, право на упис остварује лице са претходно стеченим средњим образовањем и положеним пријемним испитом - Тест општег знања и информисаности, рангирано у оквиру броја студената утврђеног у Дозволи за рад, у складу са Статутом Школе и Правилником о упису студената на студије првог степена.
- Потребно време за извођење студијског програма
- Три године
Студијски програм ОСС Туризам и угоститељство има јасно дефинисану сврху и улогу у образовном систему Републике Србије. Програм је креиран тако да обезбеђује стицање компетенција и квалификација које су друштвено оправдане и корисне. Оне су у складу са основним задацима и циљевима Школе, са потребама тржишта рада, савременим трендовима образовања у свету и Националним оквиром квалификација (НОКС).
Сврха студијског програма ОСС Туризам и угоститељство је образовање и оспособљавање стручњака економске струке, за препознатљиве и јасне професије и занимања из области туризма и угоститељства: координатора развоја туристичких и угоститељских производа у јавном и приватном сектору, МСП сектору и сеоском туризму; сарадника у органима државне и локалне управе који су у вези са сектором туризма и угоститељства; организатора или асистента сајамских приредби, конгреса, конференција и изложби, спортских, рекреативних и других манифестација; планера, аналитичара и сарадника у организацијама и удружењима туристичке и угоститељске делатности; референта у туристичкој агенцији; менаџера туристичке дестинације; PR и/или аналитичара маркетинга у туристичким организацијама...
Сврха студијског програма ОСС Туризам и угоститељство усклађена је у потпуности са основним задацима и циљевима Школе (доступним и на сајту Школе), као високошколске установе која образује високо компетентне стручњаке из предметне, али и других области.
Сврха студијског програма ОСС Туризам и угоститељство јесте и оспособљавање студената за наставак студија на мастер струковним студијама, које ће се остваривати у Школи, али и специјалистичким и мастер струковним студијама на другим високошколским установама.
Студијски програм ОСС Туризам и угоститељство има јасно дефинисане циљеве засноване на принципима Болоњске декларације и потребама развоја нашег друштва.
Основни циљ студијског програма ОСС Туризам и угоститељство је да студентима пружи могућност за стицање и унапређење знања, као и развијање креативних способности и специфичних практичних вештина за обављање послова економске струке у области туризма и угоститељства.
Циљеви студијског програма ОСС Туризам и угоститељство су у складу са основним задацима и циљевима Школе, као високошколске установе која образује високо компетентне стручњаке из предметне, али и других области.
Конкретни циљеви реализације студијског програма ОСС Туризам су:
- Стицање стручних знања о основним концептима и принципима пословне економије као примењене гране економске науке, са фокусом на њихову примену у туризму и угоститељству.
- Развој разумевања микро и макро економских фактора и њиховог утицаја на процесе одлучивања у туристичком сектору, као и на економски раст и умрежавање предузећа у туризму.
- Освајање основних појмова и историјског развоја туризма и угоститељства, као и разлика у њиховом функционисању у различитим контекстима.
- Стицање знања о специфичностима менаџмента у туризму и угоститељству, укључујући менаџерске процесе, вештине и компетенције потребне за ефикасно управљање на макро и микро нивоу.
- Разумевање система туристичких дестинација и њиховог значаја за развој туризма, уз фокус на умрежавање и управљање туристичким процесима и маркетинг активностима.
- Разумевање различитих облика туризма и њихових карактеристика, као и развој способности за препознавање и анализу најпогоднијих облика туризма за развој дестинације.
- Стицање знања о услугама у туризму и угоститељству, укључујући понашање потрошача, начин пружања услуга и управљање кризним ситуацијама.
- Стицање знања из области екологије и одрживог развоја, са циљем примене у туристичком сектору и разумевање утицаја туризма на животну средину...
Циљ студијског програма је и образовање кадрова који ће бити способни да организују и реализују разноврсне активности у области туризма и угоститељства, чиме ће постати креатори и носиоци развоја туризма и угоститељства у Расинском округу, Србији и шире.
Циљ студијског програма је и стицање одговарајућих знања и вештина које ће омогућити студентима националну и међународну мобилност.
Садржаји наставних дисциплина које чине студијски програм ОСС Туризам и угоститељство, представљају подлогу за опредељење студената за наставак образовања на другом нивоу струковних студија, као услов за грађење професионалне каријере.
Циљеви студијског програма ОСС Туризам и угоститељство су усклађени са потребама тржишта рада у нашој земљи за компетентним и квалификованим кадровима у области пословне економије и туризма и угоститељства, спремних да се суоче са савременим тржишним и привредним развојем наше земље и да на адекватан начин одговоре захтевима различитих организација које послују у домену туризма, хотелијерства и угоститељства, у којима ће радити. Усклађени су и са дефинисаним Националним оквиром квалификација (НОКС, ниво квалификација 6.1 С).
Савладавањем студијског програма ОСС Туризам и угоститељство студент стиче опште и предметно специфичне способности које су у функцији квалитетног обављања широког спектра пословних активности из домена туризма и угоститељства и других комплементарних делатности, релевантна знања из ове области, одговарајуће интелектуалне и практичне вештине и потребне компетенције.
Савладавањем студијског програма ОСС Туризам и угоститељство студент стиче следеће опште способности:
- анализе стања, синтезе прикупљених података, успешног предвиђања последица и доношења адекватних решења и одлука у обављању професије струковног економисте у области туризма и угоститељства у туристичким, угоститељским и другим организацијама;
- овладавања методaма, поступцима и процесима истраживања у области економских наука и туризма и угоститељства;
- развоја критичког и самокритичког мишљења и приступа и усвајање објективног става у односу на било коју ситуацију која се среће у пракси;
- примене стеченог знања у конкретним околностима у пословној пракси;
- професионалне етичности у обављању посла.
Савладавањем студијског програма ОСС Туризам и угоститељство студент стиче следеће предметно-специфичне способности:
- темељно познавање и разумевање дисциплине туризма и угоститељства (основе туризма и угоститељства, менаџмент у туризму и угоститељству, менаџмент туристичких дестинација, посебни облици туризма, услуге у туризму и угоститељству, туризам и одрживи развој) и других релевантних дисциплина детаљно описаних у оквиру појединачних спецификација предмета;
- решавања конкретних проблема у професионалном раду струковног економисте у области туризма и угоститељства, уз употребу научних метода и поступака којима је овладао изучавајући овај студијски програм (креирање туристичких производа и пласирање на туристичко тржиште у оквиру агенција за понуду различитих услуга на туристичкој дестинацији; примена савремених техника у планирању, организовању, вођењу и у контроли процеса у туризму и угоститељству; управљање, доношење одлука и предузимање акција ради остваривања циљева у области туризма и угоститељства; управљање хотелским и угоститељским објектима у туристичкој привреди; развијање пословних односа између хотелских предузећа, као и угоститељских и хотелских предузећа са другим субјектима у туристичком пословању; покретање и вођење сопственог угоститељског предузећа; дефинисање туристичког простора и туристичке дестинације; менаџерски посао у туристичким дестинацијама или предузећима који се налазе на дестинацији; управљање људским ресурсима у туристичким дестинацијама и организацијама; одржавање и унапређење квалитета туристичких услуга на дестинацији и управљање туристичком дестинацијом за време кризних периода; примена савремених маркетиншких алата и инструмената у туризму и туристичким предузећима; препознавање, анализа и унапређивање посебних облика туризма на дестинацији, и у зависности од циљних група; креирање и програмирање услуга у туризму и њихово презентовање туристима; креирање туристичких програма са савременим стандардима у одрживом развоју туризма; усклађивање односа између реализације циљева туризма и заштите животне средине; заштита, очување и коришћење природних ресурса у туризму...);
- повезивања основних теоријских и практичних знања из области туризма и угоститељства, економије, пословног управљања и њихове примене у професионалном раду;
- континуираног и критичког праћења и примене новина у струци туризма и угоститељства;
- развоја вештина и спретности у употреби знања у области туризма и угоститељства;
- употребе ИКТ у овладавању знањима у области економије и туризма и угоститељства.
Исходи учења студијског програма ОСС Туризам и угоститељство према дескрипторима исхода учења Националног оквира квалификација (ниво 6.1 С):
- ЗНАЊЕ - овладавање напредним стручним знањима која се односе на теорије и принципе функционисања туризма и угоститељства у земљи и иностранству, менаџмента у туризму и угоститељству, менаџмента туристичких дестинација, посебних облика туризма, услуга у туризму и угоститељству, односа туризма и одрживог развоја, менаџмента, пословне и макроекономије, пословне статистике, рачуноводства, пословних финансија, маркетинга, и других релевантних садржаја; укључујући вредновање, критичко разумевање и примену критичког мишљења у пословној пракси;
- ВЕШТИНЕ - оспособљеност за решавање сложених непредвидивих проблемских ситуација у индивидуалном и тимском раду у области туризма и угоститељства; успешна усмена комуникација у интеракцији и сарадњи са запосленима, пословним сарадницима и партнерима, стручњацима из различитих области и др.; коришћење рачунарске опреме, информационих система и уређаја релевантних за област економије и туризма и угоститељства;
- СПОСОБНОСТИ И СТАВОВИ – да предузимљиво у нестандардним условима одговоре захтевима постојећих и нових пословних активности у области туризма и угоститељства и других комплементарних делатности; да самостално и са пуном одговорношћу учествују/воде средње сложене пројекте; за формирање критичког става за смештање догађаја и размишљања у шири друштвени контекст; за независно просуђивање, иницијативу и доношење валидних одлука уз примену етичких стандарда у обављању професије струковног економисте у области туризма и угоститељства; за усвајање професионалних стандарда у раду, посебно са аспекта кооперативности и адекватне комуникације; да систематски и мотивисано ради на личном стручном усавршавању у области туризма и угоститељства, економије, пословног управљања и других дисциплина; за организовање, контролу и обучавање других за рад; да анализира и вреднује једноставне концепте, моделе и принципе теорије и праксе унапређујући постојећу праксу у домену туризма и угоститељства.
Ниво квалификације из НОКС-а са којим је усклађен скуп компетенција које стичу студенти је 6.1 С, основних струковних студија обима од 180 ЕСПБ. Звање које стиче студент након завршетка основних струковних студија је струковни економиста (струк. екон.), (у додатку дипломи: струковни економиста – у области туризма и угоститељства), што је у складу са Правилником о листи стручних, академских и научних назива.